Jubileumconcert 'Laetatus sum' zat. 29/4/17 om 20u

CBM-koor is al enkele maanden hard aan het repeteren voor het jubileumconcert op 29 april 2017. Met een concert gewijd aan het thema 'muziek over leven en dood' willen we het jubileumjaar naar aanleiding van ons 45 jarig bestaan op een feestelijke manier afsluiten.

Centraal in het programma staat het prachtige Requiem van Herbert Howells.

Herbert Howells leefde van 1892 tot 1983 en is een Brits organist en componist. Howells' heeft voornamelijk kerkmuziek geschreven. Hij componeerde in opdracht van vele kathedralen en koren. Van zijn Anthems is‘Take him, earth, for cherishing’ erg bekend. Dit laatste werk schreef hij in 1963 voor de uitvaart van de vermoorde Amerikaanse president John Kennedy.

Het leven van Howells werd getekend door het verlies van zijn zoon in 1935. Howells’ zoon Michael overleed aan de gevolgen van polio op de leeftijd van negen jaar. Tot voor kort werd gedacht dat het Requiem werd gecomponeerd in reactie op de dood van Michael. Vandaag weten we echter dat Howells dit werk reeds in 1932 of 1933 componeerde, twee jaar voor de dood van zijn zoon. Het bestaan ​​van het requiem bleef echter lang onbekend tot het uiteindelijke pas in 1980 werd gepubliceerd.

Een paar jaar na de dood van zijn zoon componeerde Howells het werk ‘Hymnus Paradisi’ . Hij schreef het als een specifiek gedenkteken voor zijn zoon Michael. In dit werk, zijn absolute meesterwerk, hergebruikte Howells substantiële delen van het eerder geschreven Requiem. Op deze manier ontstond er achteraf alsnog een duidelijk verband tussen het Requiem en het verlies van zijn zoon.

Het requiem is een werk voor koor a capella en wordt gekenmerkt door zich langzaam ontvouwende melodieën in een vaak complexe harmonie. De harmonische taal is soms modaal, afgewisseld met chromatische, vaak dissonante, vervlochten harmonieën die zich van elkaar proberen lost te maken om onmiddellijk weer te versmelten. Zeker in de dubbelkorige passages is dit heel goed hoorbaar. Het werk is een vloeiend geheel, impressionistisch met een heel persoonlijke signatuur van de componist. Een prachtig werk waarin op een zeer gepassioneerde manier het verlangen naar eeuwige rust vorm krijgt.

Verder op het programma staat er muziek van componisten zoals H. Purcell, J. Van Nuffel, K. Bikkembergs, ...

Na het concert sluiten we af met een feestelijke receptie voor alle aanwezigen!

Noteer de datum nu al in je agenda: zaterdag 29 april 2017 om 20u in de O.L.V.-ten-Poelkerk.

De voorverkoop is afgesloten. Kaarten zijn nog verkrijgbaar aan de kassa de avond van het concert.

Hopelijk tot dan!

CBM-bestuur