Via crucis van Franz Liszt

CBM-koor onder leiding van Koen Vits brengt op Goede Vrijdag 25 maart 2016 het 'Via crucis' van Franz Liszt. Het is een werk voor gemengd koor, solisten en orgel of piano. Voor deze uitvoering mogen we rekenen op organist Bruno Bruyninckx die het prachtige, romantische orgel van de O.L.V.-ten-Poelkerk zal bespelen dat zich ideaal leent voor deze muziek. Het Merklin-Schütze orgel van deze kerk werd in 1857 in gebruik genomen en heeft een klankenrijkdom die Franz Liszt dus goed gekend moet hebben.

Het werk is gewijd aan de veertien kruiswegstaties van Jezus en past dus perfect op Goede Vrijdag. Het is één van de laatste werken van Liszt. Misschien is het ook wel daarom dat het werk gekenmerkt wordt door een opvallende verstilling die in andere werken van Liszt minder te vinden is.  Inspiratie voor het werk vond Liszt bij Lutheraanse hymnen en opvallend zijn ook de verwijzingen naar Bach's koraalmuziek.

Liszt begon met de compositie van dit werk terwijl hij in het najaar van 1878 in Rome verbleef en hij voltooide het in februari 1879 in Boedapest. In het werk wisselen staties elkaar af die ofwel voor meerstemmig gemengd koor geschreven zijn, voor baritonsolo, mannenkoor of orgelsolo.

RESERVATIE VIA DE WEBSITE IS NIET MEER MOGELIJK. KAARTEN ZIJN NOG STEEDS TE KOOP AAN DE KASSA OP DE AVOND VAN HET CONCERT.

Vriendelijke groet en hopelijk tot dan!

CBM bestuur