Kerstconcert: StrĂ¥lande jul

Vorig koorjaar brachten we in onze eigen kerk het mooie concert 'teergeliefde in tien talen' met hoofdzakelijk Vlaamse muziek. Aangezien de global warming wellicht van onze contreien het nieuwe 'Warme Zuiden' maakt, is het hoog tijd om verfrissing op te zoeken in het Hoge Noorden. Dit doen we met het concert 'Strålande jul', op zondagnamiddag 20 december. Aangezien onze CBM korenfamilie sinds vorig jaar terug uitgebreid is met een nieuw jeugdkoor, brengen we het concert met kinderkoor, jeugdkoor en volwassenenkoor samen. Op het programma van de capella staat muziek van enkele groten uit de Scandinavische koorwereld. Om te beginnen, konden de twee grootste romantische meesters niet ontbreken: met de Noorse componist Edvard Grieg (1843-1907) brengen we muziek van de zogenaamde 'Chopin van het Noorden', en Jean Sibelius (1865-1957) wordt beschouwd als de componist die de Finse identiteit het meest karakteriseert. De Zweed Ruben Liljefors sluit het romantische triumviraat af als eerder nobele onbekende. Zijn lied 'När det lider mot jul' behoort wel tot de meeste bekende Zweedse kerstliedjes.

De meer moderne Scandinavische muziek krijgt vanzelfsprekend ook uitgebreid de aandacht in ons concertprogramma. Dit doen we onder andere met het prachtige 'Det är en ros utsprungen' van Jan Sandström (°1954) die voor dit werk gebruik maakt van het oude Duitse kerstlied 'Es ist ein Ros entsprungen', vooral bekend van de zetting door Michael Praetorius (1571-1621). Ten slotte maken we van de gelegenheid gebruik om uitvoerig stil te staan bij het nog vrij recente overlijden van de Noor Knut Nystedt (1915-2014), die heel wat werken schreef voor koor.

Natuurlijk sluiten we het concert af met een lied dat we samen met het kinderkoor en jeugdkoor zullen zingen. Het belooft een mooi, warm kerstconcert te worden!

Allemaal van harte welkom! Kaarten zijn te reserveren via deze link.