Concert Schroyens-Bikkembergs

Op 30 november 2013 om 20u00 brengt CBM-koor onder leiding van Koen Vits een concert programma rond vocale muziek van twee Vlaamse componisten die in 2013 een bijzondere verjaardag vieren. Raymond Schroyens werd in 1933 in Mechelen geboren en werd dus dit jaar 80 jaar!  Hij studeerde aan het Lemmens instituut en aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij behaalde zijn orgeldiploma bij de bekende organist Flor Peeters.  Na een 2 jarig verblijf in Amerika, bouwde hij een carrière uit als klavecinist en muziekproducer bij de BRT. Als klavecinist kreeg hij vanaf 1971 een lesopdracht aan het koninklijk conservatorium in Brussel.

Naast al deze activiteiten heeft Raymond Schroyens ook heel wat composities op zijn naam. Hij componeert zowel instrumentale als vocale werken. De vocale muziek neemt een belangrijke plaats in in zijn gehele oeuvre en dit onder de vorm van zowel liederen als koormuziek voor gelijke en gemengde stemmen.

Raymond Schroyens omschrijft zijn compositiestijl als een mix van hedendaagse en laat romantische elementen.  Harmonie en ritme zijn eerder hedendaags te noemen terwijl sfeer, sentiment eerder verwijzen naar de laat romantische periode. Over zijn vocale werk zegt Raymond Schroyens zelf dat dit sterk geënt is op het natuurlijke ritme en verloop van de tekst om zo een vloeiende, gebonden zang mogelijk te maken.

Onze tweede componist die we centraal zetten, Kurt Bikkembergs, werd geboren te Hasselt in 1963 en werd dus 50 jaar! Hij studeerde en behaalde einddiploma’s in Muziekpedagogie, Compositie, Koorleiding en Orkestleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven en vervolmaakte zich op internationale meestercursussen in België en Oostenrijk bij o.a. Robert Sund (S) en Timothy Brown (GB) voor koorleiding en bij Heinz Kratochwil (A) voor compositie.

Hij is koorleider/docent aan het Lemmensinstituut, Kapelmeester aan de St.Michael en St. Goedele Kathedraal te Brussel, artistiek leider van de Capella di Voce, dirigent van het Nederlands Studenten Kamerkoor en gastdirigent bij het Vlaams Radiokoor. Van 2002 tot 2008 was hij koorleider aan de Vlaamse Opera en van 2007 tot 2010 dirigent/artistiek leider van het EuroChor (AGEC). Hij is actief medewerker van Europa Cantat en het EMJ te Neerpelt. Hij werkte mee aan vele opdrachten in binnen- en buitenland.

Kurt Bikkembergs dirigeerde geduurde 18 jaar het CBM-koor. Onder diens lange en bezielende leiding groeide CBM verder uit tot een groep met kinderkoren (mini, midi en maxi), een jeugdkoor en een (jong)volwassenenkoor. In 1989 werd er ook een instrumentaal ensemble opgericht om samen met het jongvolwassenenkoor een echte ‘Capella’ te vormen.

Ook in het compositiewerk van Kurt Bikkembergs neemt de vocale muziek een zeer belangrijke plaats in. Tijdens het concert zal u werken horen is zeer verschillende stijlen van deze componist waaronder een werk dat speciaal werd opgedragen aan het CBM-koor.

Wij hopen u te mogen verwelkomen op ons concert van 30 november om 20u00 in de OLV-ten-Poel kerk te Tienen. Kaarten aan 10€ kunnen verkregen worden via reservatie op deze website.

Hartelijke groet,

Het CBM-bestuur