CBM

De lange geschiedenis van het koor Capella Beatae Mariae ad Lacum (CBM Capella in het kort) gaat terug tot 1971, met de oprichting van een kinderkoor door E.H. Evrard Vandervelpen. Het doel was toen vooral de vieringen in de parochie van O.L.V. Ten Poel op te luisteren.

Het kinder- en jeugdkoor kende veel successen en beleefde belangrijke momenten met de komst van Kurt Bikkembergs. Onder diens lange en bezielende leiding (1985 tot 2003) groeide CBM verder uit tot een groep met kinderkoren (mini, midi en maxi), een jeugdkoor en een (jong)volwassenenkoor. In 1989 werd er ook een instrumentaal ensemble opgericht om samen met het jongvolwassenenkoor een echte ‘Capella’ te vormen.

Die Capella werd van 2003 tot 2006 geleid door Dieter Staelens. In het werkjaar 2006-2007 werden 3 projecten uitgewerkt: onder leiding van Frederik Verhooghe bracht CBM een kerstconcert, met Tineke Verlooy bracht het koor een passieconcert en met Inge Feyen werd een cd-opname van de modale mis van Kurt Bikkembergs gemaakt. Van september 2007 tot december 2011 werd het koor geleid door Tineke Verlooy. Sinds begin 2012 staat het huidige volwassenenkoor o.l.v. Koen Vits.
Traditiegetrouw brengt CBM regelmatig een concert in de Onze Lieve Vrouw ten Poel kerk te Tienen. Daarnaast verleent CBM ook haar medewerking aan projecten (vb. Sacred Places in november 2008) of concerteert het koor samen met andere koren. Zo bracht het koor in mei 2013 in samenwerking met Sin Serio uit Leuven de kameropera "Dido and Aeneas" van H. Purcell. Zij beëindigen het werkjaar met een echte familie-barbecue en een uitstap met de hele groep naar binnen- of buitenland.
Het koor repeteert eenmaal per week (woensdagavond) in de OLV-ten-Poelkerk van 20u15 tot 22u15. Uiteraard kan er nadien nog nagepraat worden in een van de vele horecazaken aan de Grote Markt.
Geïnteresseerd om te komen meezingen?! Kom gerust eens langs en zing met ons mee! In dit filmpje kan je het koor alvast eens beluisteren.